Головна » 2015 » Грудень » 29 » Види, форми та методи
17:30
Види, форми та методи

 

Існує безліч класифікацій масажу. З точки зору впливу на організм хворого найбільш відповідальним представляється поділ методів масажу на класичні (європейські) і рефлекторно-сегментарні (східні).
Європейський масаж припускає безпосередній вплив на уражену область і не враховує рефлекторні зв'язки, які існують між сегментами організму. Східні практики масажу засновані саме на рефлекторному дії. Серед методів рефлекторно-сегментарного масажу розрізняють сполучно-тканий масаж, періостальний і точковий (пальцевий) масаж.
Точковий масаж в певній мірі можна також розглядати як різновид акупунктури - методики лікувально-профілактичної дії на біоенергетично активні точки.
За локалізацією дії (за формою) масаж розрізняють загальний і локальний. Загальний масаж поширюється на все тіло хворого, починаючись, в більшості випадків, з великих груп м'язів (спинних) і длясь в напрямку кінцівок, кистей і стоп.
Локальний масаж - це дія на певну групу м'язів. Це можливо масаж однієї кінцівки або певного сегмента хребта - в залежності від захворювання хворого.
Крім загального і локального, виділяють також само-масаж (проводиться самим хворим), парний масаж (одночасна робота двох масажистів) і взаємний масаж. Взаємний масаж часто практикується будинку. Ця форма масажу припускає, що дві людини проводять масаж один одному.
Класифікація за видами масажу розрізняє спортивний масаж (використовується у спортсменів до і після тренувань і змагань), лікувальний, косметичний та гігієнічний (тонізуючий).
В залежності від методу дії на хворого, також виділяють пару різновидів масажу. Найбільш поширеним вважається ручний масаж (проводиться без додаткових пристосувань, тільки руками масажиста). Крім цього, розрізняють масаж апаратний, який передбачає застосування особливих пристосувань.
Вважається, що апаратний масаж відрізняється більшою силою дії, але меншою специфічністю. Апаратний масаж продемонстрований не при всіх хворобах, і його використання має певні обмеження. Ножний масаж - це масаж не руками, а ногами масажиста. Використовується такий різновид масажу лише у здорових людей з високою масою тіла і добре розвиненою м'язовою системою. Любительське, будинки, використання ножного масажу можливо страшним, тому, що при дії ногами на тіло массажіруемого складно без відповідного досвіду розрахувати силу тиску.

Переглядів: 992 | Додав: liliana-kravchenk | Теги: Види, форми та методи | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar