Головна » 2016 » Січень » 19 » як покращити стан здоров'я після інсульту
18:38
як покращити стан здоров'я після інсульту

    Що таке інсульт?

Інсульт — гостре порушення мозкового кровообігу, що спричиняє відмирання мозкової тканини. З погляду сучасної медицини,інсульт, або апоплексичний удар, — це важке і дуже небезпечне судинне ураження центральної нервової системи.
Які типи інсульту існують? (і їх безпосередні причини) - Геморагічний (крововилив у мозок через розрив судини) і ішемічний (недостатність кровообігу через гостро настав різкого звуження просвіту судини - в основному тромбом або атеросклеротичними відкладеннями).
Які перші прояви інсульту? - При обох видах інсульту симптоми подібні: пригнічення (аж до втрати) свідомості, гіпотонія (зменшення тонусу) м'язів однієї половини тіла, порушення мови (афазія), порушення діяльності серцево-судинної системи. Але у геморагічного, на відміну від ішемічного, час настання симптомів швидше: геморагічний - різко (хвилини), ішемічний - поступово (протягом перших годин, залежно від ступеня звуження просвіту судини).
Які більш віддалені основні прояви інсульту? - Обов'язково: центральний (спастичний) параліч, що характеризується підвищенням м'язового тонусу (як бачите, в гострому періоді - зниження, у віддаленому - підвищення), порушення трофіки (живлення) паралізованих кінцівок, що характеризується похолоданням, набряком, синюшність і хворобливістю в суглобах, та інші ознаки ураження нервової системи, які змінюються залежно від ділянки ураження.
Які існують методи лікування наслідків інсульту? Що входить в комплекс лікування? - Медикаментозний і фізична реабілітація.
Що входить в поняття фізична реабілітація? - Це, по-перше, лікування положенням (міняти положення: пацієнт не повинен знаходиться довго в одному положенні - профілактика пролежнів, пневмонії), активні і пасивні вправи, і, найефективніший, лікувальний масаж.
Чому масаж є невід'ємною частиною лікування наслідків інсульту? - Так як пацієнт після інсульту не може проводити активні рухи в достатній кількості, а, крім того, прості рухи в уражених кінцівках не можуть прибрати ознаки порушення трофіки в тканинах, необхідна допомога фахівця, що володіє спеціальними техніками масажу. По-перше, зняти напругу м'язів, по-друге - стабілізація кровотоку в уражених кінцівках, по-третє нормалізація трофічних процесів - список можна продовжувати.
Коли після інсульту можна проводити лікувальний масаж? - Після стабілізації стану пацієнта в ранньому періоді після інсульту.
Чи можна використовувати масаж як профілактику інсульту? - Якщо у пацієнта є гіпертонічна хвороба, але на ранній стадії, то спеціальний масаж комірцевої зони дозволяє знизити тиск у судинах головного мозку, що при проведенні курсом і з доведеною ефективністю, значно знижує ризик розвитку інсульту як крайнього прояви порушення кровообігу, так і ранні прояви порушення кровообігу. Не варто забувати і про релаксуючому дію масажу, що прибирає негативний емоційний фон як одну з причин підвищення тиску. Тим більше що масаж на дому - дешева і зручна послуга.

Переглядів: 664 | Додав: liliana-kravchenk | Теги: підтримка здоров'я, лікування інсульту, профілактика інсульту, масаж після інсульту, інсульт | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar