Реєстрація | Вхід
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Все про масаж » БІЛЬ В СПИНІ ТА ШИЇ » Хребет-опора тіла » Хребці (Наш хребет складається з 32-33 хребців.)
Хребці
liliana-kravchenkДата: Вівторок, 02.02.2016, 11:12 | Повідомлення # 1
Рядовий
Група: Администраторы
Повідомлень: 15
Репутація: 0
Статус: Offline
Відомо, що хребет людини складається з тридцяти чотирьох хребців, п'ять з яких відносяться до поперековому відділу, сім - до шийного, дванадцять - до грудного, по п'ять - до крижового і куприкового відділам.


Зміни, що відбуваються із земним кліматом (зокрема, його потепління в майбутньому), можуть сприяти тому, що тіло і голова людини будуть більш витягнутими, хребет - більш товстим зі зрощеним з поперековим відділом крижами. Але це гіпотетичні реалії майбутніх тисячоліть.
Сьогодні хребетний стовп людини являє собою стабільну вісь з «вантової» структурою, яку можна розглядати як щоглу корабля, що спирається на таз з «реєю» на рівні плечового пояса. Будова типового хребця в цій системі дещо відрізняється в різних відділах хребта, але є і спільні важливі риси.(рис № 1)




Кіфоз. Термін кіфоз походить від грецьких слів, що означають «горб» і «зігнутий». Зовні це викривлення хребта відрізняється сутулістю і викривленням постави.
Виниклий кіфоз у грудному відділі хребта проявляється як «кругла спина». Плечі пацієнта при кіфоз нахилені вниз і вперед, грудна клітка помітно звужена, м’язи черевного преса слабкі, а верхня частина тулуба нахилена вперед. При такому положенні діафрагма (дихальний м’яз) нахилена вперед. Якщо це захворювання розвивається у пацієнта протягом тривалого періоду, то поступово починають руйнуватися міжхребетні хрящі, а хребці деформуються. М’язи спини розтягуються, порушується основна функція м’язів, що підтримують черевну стінку. Анатомічні зміни грудної порожнини провокує зменшення рухливості ребер, обмеження дихальної функції легенів, а також порушення діяльності міжреберних м’язів.

Лордоз - викривлення хребта, звернений опуклістю наперед. Помірно виражений лордоз шийного і поперекового відділів хребта є фізіологічним; виникає на першому році життя, коли змінюється статика дитини. У нормі вершина шийного лордозу розташовується на рівні V - VІ шийних хребців поперекового - на рівні III - VI поперекових хребців. Патологічний лордоз буває природженим і набутим, нерідко в поєднанні з іншими викривленнями. Гіперлордоз - патологічне поглиблення лордозу - виникає при спондилолістезу (зміщення хребця уперед - частіше V поперекового), двосторонньому вивиху стегна, різних контрактурах, ослаблення черевного преса, в результаті рахіту .Під час вагітності; шийний гіперлордоз може бути викликаний рубцями після опіків. Гіперлордоз буває нефіксованим, частково або повністю фіксованим. При гіперлордоз тіла хребців зміщуються уперед, розходячись віялоподібно, а остисті відростки зближуються, ущільнюються; міжхребцеві диски обезображиваются. Клініка: деформація, порушення постави, болі через здавлення корінців нервів, обмеження рухів.

Сколіоз хребта являє собою викривлення його осі, дугоподібне за формою, що нагадує латинську букву «С» або «S». Найбільш часто з’являється в період інтенсивного росту, у дітей у віці до 15 років. До речі, у дівчаток він виникає набагато частіше, ніж у хлопчиків.

Викривлення хребта – сколіоз — викликає порушення функціонування органів і систем. Якщо даний стан вчасно не діагностувати і не лікувати, то в подальшому може відбуватися зміщення хребців. Це може спричинити серйозні порушення в роботі внутрішніх органів і організмі в цілому, що позначиться і на загальному самопочутті.
Якщо переглянути різні медичні джерела, присвячені захворюванням хребта, ми побачимо, що в більшості випадків, причини появи сколіозу хребта до теперішнього часу залишаються невивченими.
Серед загальних причин викривлення хребта можна виділити наступні — це м’язові або кісткові зміни. Оскільки для створення вертикальної осі хребта потрібно, щоб всі кістки і м’язи були строго симетричними. Часто сколіоз є супутником інших захворювань опорно-рухового апарату, нервової системи і ряду системних захворювань сполучної тканини, що може мати як рефлекторний, так і психологічний характер.
Прикріплення: 3942411.png (138.6 Kb) · 3661731.jpg (16.4 Kb) · 6415939.jpg (17.0 Kb)
 
Все про масаж » БІЛЬ В СПИНІ ТА ШИЇ » Хребет-опора тіла » Хребці (Наш хребет складається з 32-33 хребців.)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: